GYIK

Találjon választ a magyarországi cégalapítással kapcsolatos minden kérdésére! Nincs a listában? Lépjen kapcsolatba munkatársainkkal, és kérdezze őket közvetlenül!

Magyarországon bármely nagykorú személy alapíthat céget nemzetiségtől vagy lakóhelytől függetlenül, feltéve hogy nem tiltotta el ettől bírósági határozat.

A regisztrációra mindössze 4-5 munkanapot kell várni.

A törzstőke minimum 3.000.000 forint, ami jelenleg kevesebb, mint 9000 euró.

Magyarországon minden vállalkozás számára kötelező a magyar bankszámlanyitás. A cégnek erről a bankszámláról kell befizetnie az adókat és járulékokat, valamint innen kell elutalni a munkavállalók munkabérét.

Mivel a magyarországi bankszámlát csak az ügyvezető nyithatja meg személyesen, egy munkatársunk elkíséri ügyfelünket egy helyi bankba, ahol segít lebonyolítani a bakszámlanyitást a magyar ügyintézővel.

A székhely a magyar vállalkozás hivatalos címe. A hatóságok és a partnerek számítanak rá, hogy ezen a címen biztonsággal elérhetik a céget, és minden ide küldött levelet kézbesítettnek tekintenek.

Magyarországon a vállalat székhelyét egy szolgáltató címén is lehet regisztrálni, aki a megadott címen saját irodát tart fenn. A székhelyre érkező leveleket a szolgáltató kezeli, így nem kell induláskor rögtön irodát bérelni és asszisztenst választani, és az ezáltal megtakarított összeg a vállalkozás fejlesztésére fordítható.

Ha nem akar a cég alapítása után rögtön irodát bérelni, például mert nem sok időt tölt Magyarországon, vagy mert a vállalkozás beindítása még tervezési fázisban van, akkor is jól jöhet, ha van egy hely, ahol leülhet dolgozni, vagy ahol fogadhatja leendő ügyfeleit. Erre jelent költséghatékony megoldást, ha íróasztalt bérel egy közösségi irodában, ahol tárgyalótermek is rendelkezésre állnak. Ráadásul az iroda fenntartójával kötött szerződés a bankszámlanyitáskor is hasznos lehet, amennyiben alátámasztja, hogy az ügyvezető komolyan gondolja a magyarországi vállalkozást.

Az elektronikus adminisztráció Magyarországon az ügyfélkapun keresztül lehetséges, amire személyesen lehet regisztrálni bármely magyarországi okmányirodában vagy kormányablakban. Az ügyfélkapura később az interneten keresztül a világ bármely tájáról bejelentkezhet, illetve ezen keresztül lehet a vállalkozást a cégkapura regisztrálni. A magyarországi vállalkozás működtetéséhez mindkét regisztrációra szükség van.